Cardiologie

Cardiologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van ziekten van het hart.

Meer informatie en patiëntervaringen

De uitzending van 17 november van RTL 4 Medical Travel met o.a. interview met Priv.-Doz. Dr. med. Alexander Bufe, Klinikdirektor Kardiologie, en een interview met Prof. Dr. med. Franz-Xaver Schmid, Klinikdirektor Kardiochirurgie, Helios Klinikum Krefeld. Interview met patiënt dhr. Leeneman en zijn verhaal op deze website. Tevens een interview met Jeroen van Gastel (Zorgloket Duitsland).

Vaak voorkomende aandoeningen en behandelingen:

Angina pectoris
Angina pectoris is de medische term voor hartkramp. Het gaat om een onprettig, of pijnlijk gevoel op de borst dat moeilijk te omschrijven is. Het hart krijgt normaal zuurstof en voedingsstoffen via de kransslagaders (bloedvaten aan de buitenkant van de hartspier). Angina pectoris is een teken dat het hart op dat moment te weinig zuurstof krijgt. De meest voorkomende oorzaak is een vernauwing in de kransslagaders.
Een aanval van angina pectoris trekt meestal na enkele minuten rusten weg. Dan is er sprake van een stabiele vorm van angina pectoris.
Als de klachten verergeren en steeds vaker en onregelmatiger voorkomen, is er sprake van instabiele angina pectoris.

Hartfalen
Bij hartfalen wordt er onvoldoende bloed rondgepompt. Meestal werkt de linkerkamer niet goed. Hartfalen ontwikkelt zich meestal langzaam. Het hart probeert eerst nog zelf te compenseren voor de verminderde pompfunctie. Het gaat bijvoorbeeld harder werken en maakt extra spieren aan.
Zo kan het hart toch een tijdlang voldoende bloed rondpompen. Op een gegeven moment is het hart erg verzwakt en treden er klachten op. Als het hart eenmaal pompkracht heeft verloren, is het moeilijk dit weer te herstellen.

Hartinfarct
Gedurende uw leven ontstaan er vernauwingen in uw slagaders. U merkt daar meestal niets van. Ook in de kransslagaders, die uw hart van bloed voorzien, kunnen vernauwingen ontstaan. Dit proces heet slagaderverkalking of atherosclerose. Als gevolg van slagaderverkalking verzwakt de vaatwand en er kunnen scheurtjes en wondjes ontstaan in de binnenbekleding. Het bloed reageert hierop door de wond te dichten met bloedstolsels. Zo'n bloedstolsel kan losraken en ergens in een kransslagader blijven steken. Als de bloedtoevoer daar helemaal afgesloten wordt, is er sprake van een hartinfarct. Een deel van de hartspier krijgt geen zuurstof meer en trekt niet meer samen. Dat gedeelte sterft geleidelijk af. Op deze plaats ontstaat een litteken.

Hartkleppen / hartklepoperatie
Het hart heeft vier hartkleppen. Gezonde kleppen openen en sluiten perfect. Bij een hartklepaandoening loopt dit niet meer zo soepel. De klep lekt of er is een vernauwing. Hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed de goede kant op stroomt in het hart. Dit doen ze door op het juiste moment open en dicht te gaan. Er zijn 4 hartkleppen: de aortaklep, de mitralisklep, de pulmonalisklep en de tricuspidalisklep.

Problemen die kunnen optreden zijn: vernauwing van de hartklep, het vergroeien van de klepbladen en beschadiging, verslapping of uitrekking van de klepbladen. Bij deze problemen ontstaat er een vernauwing in de hartklep of de klep gaat lekken. Het gevolg is dat de vernauwde hartklep minder bloed doorlaat en een lekkende hartklep werkt minder efficiënt; een deel van het bloed stroomt terug. Behandeling is niet altijd nodig. Bij milde klepafwijkingen met weinig klachten is wel regelmatige controle noodzakelijk.

TAVI: Transcatheter Aortic Valve Implantation
Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n duizend mensen een TAVI. Bij een ernstig vernauwde aortaklep kan een kunstklep worden geïmplanteerd. Meestal gebeurt dit via een openhartoperatie, maar dit kan ook worden uitgevoerd via de liesslagader, dit wordt ook wel de TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) genoemd.
Voor een aantal patiënten is een openhartoperatie een te groot risico vanwege een hoge leeftijd of door b.v. een slechte longfunctie. Voor deze patiënten kan de TAVI een oplossing zijn.
De wachtlijsten in Nederland voor een TAVI zijn erg lang, circa 6 maanden. In het Helios Klinikum Krefeld kan de opname en behandeling binnen 4 weken plaatsvinden.

Hartritmestoornissen
Bij een normaal hartritme volgen de hartslagen elkaar in een regelmatig tempo op. Bij een ritmestoornis slaat het hart te snel, te langzaam of onregelmatig. Het hart trekt samen door een elektrische prikkel. Dat gebeurt  bij een volwassene in rust in een regelmatig tempo: 60 tot 70 keer per minuut. Tijdens inspanning loopt dat op tot 150 tot 180 keer per minuut. Een hartritmestoornis is een steeds terugkerende verstoring van het hartritme. Er is iets mis met de vorming van de elektrische prikkel, of met de  geleiding van die prikkel.
Er zijn verschillende afwijkingen:  
- het hart klopt te snel
- het hart klopt te langzaam
- het hart klopt onregelmatig
- de boezems en kamers werken niet goed samen
Als de hartslag steeds boven de 100 slagen per minuut is, dan noemt men dit tachycardie. Een hartslag onder de 50 heet bradycardie.

Met welk onderzoeken is te zien of er iets mis is met uw hart?
Dat zijn er best veel. Uw arts bepaalt welke onderzoeken u nodig heeft. Vaak is de diagnose niet met een enkel onderzoek duidelijk en krijgt u meerdere onderzoeken zoals b.v. een CT-scan,  ECG (hartfilmpje), echocardiografie, electrofysiologisch onderzoek (EFO), hartkatheterisatie, MRI.

Veel hartziekten zijn tegenwoordig te behandelen. Zo is het mogelijk een lekkende hartklep te repareren of te vervangen, vernauwingen in de kransslagaders op te heffen of hartritmestoornissen aan te pakken.

- dotteren en stentbehandeling
- bypass operatie
- hartklepoperatie, ook via de percutane methode
- harttransplantatie
- ablatie (bij hartritmestoornis)
- pacemaker (bij hartritmestoornis) / ICD
- behandeling met medicijnen

Nederlandse patiënten gaan vaak naar het Herzzentrum Krefeld Niederrhein (DGK gecertificeerd)

Meer informatie en patiëntervaringen

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Orthopaedie - AMIS "Steun van veel aardige mensen" (Til Palm)