Orthopaedie Heupprothese AMIS Helios Krefeld en Bad Berleburg

Voor het eerst echt onder het mes is een ingrijpende gebeurtenis. Omdat ik alleen woon en gelezen had dat er in Duitsland de mogelijkheid is om aansluitend aan de operatie te revalideren in een kliniek die daarop is ingesteld, gaf dit feit de doorslag om voor Duitsland te kiezen. Het idee dat ik in Nederland na twee dagen weer thuis zou zijn zonder iemand om mij heen die me kon helpen, is niet erg aantrekkelijk.
Ik had ook gelezen dat de operatie aan de heup op een andere manier gedaan zou worden, namelijk vanuit de voorkant en niet vanuit de zijkant. Een kleinere wond, minder schade aan spieren en een sneller herstel wordt als voordeel aangegeven.

In het Helios Klinikum Krefeld word je ontvangen door Nederlands sprekende dames, die je wegwijs maken en die zo nodig helpen met je Duits. Na het eerste bezoek aan de orthopaed ben je al zo op je gemak, dat je minder tegen de operatie opziet.
De opnamedag wordt gebruikt om je bloed na te kijken, een gesprek met de anesthesist en nog wat onderzoeken. Een ruggeprik wordt afgeraden voor deze operatie omdat ze graag willen dat je helemaal ontspannen op de operatietafel ligt en omdat je houding niet zo fijn is.
Mij moesten ze ervan overtuigen dat volledige narcose te prefereren is, ook al heb ik er enorm tegenop gezien.
Het is bijzonder meegevallen. Voor dat je het in de gaten hebt, lig je al weer op je kamer! Meestal lig je daar met een andere Nederlandse persoon.
Het verblijf in het ziekenhuis duurt ongeveer 6 dagen en daarna word je getransporteerd naar Bad Berleburg. Je kunt dan al zoveel voortbewegen met 2 krukken dat je zelf naar het busje loopt.
De rit duurt zo'n 2,5 uur.

Steun van veel aardige mensen

En wat een verademing daar, en wat veel aardige mensen die me daar hebben bijgestaan. Dagelijks wordt bekeken wat je nodig hebt aan therapie, in mijn geval lymfedrainage en Hochvolt. De bedoeling daarvan is dat je zo snel mogelijk van je oedeem af bent. En daarnaast ga je kracht opbouwen in het geopereerde been door alle mogelijke soorten oefeningen onder begeleiding. Aquatraining, krachttraining, balans door te fietsen op een soort ligfiets.
En dat alles ondersteund door artsen, verpleging, trainers en therapeuten. Het eten is sober en gezond. We eten gezamenlijk aan een tafel met andere patiënten, Duits en Nederlands door elkaar. Er is een cafetaria waar je lekkere cappuccino kunt drinken en ijs eten. Dat laatste kun je beter niet doen, om de kilootjes er niet te laten aanvliegen. En natuurlijk is daar WiFi, niet op de kamer. Hierdoor besteed je vanzelf meer tijd in de gemeenschappelijke ruimte.
Een prachtige kamer, met uitzicht op het Rothaargebirge. De kamer is voorzien van alle gemakken die je nodig hebt als je geopereerd bent.
Ik had een koffiezetapparaatje meegenomen, zoals op de website wordt aanbevolen. Niet nodig gehad! Je krijgt genoeg koffie en als je meer wilt, is daar het cafetaria. Neem wel een goede sokaantrekker mee want dat moet je zelf doen. En koop geen prul van 5 euro, maar een handzaam ding. Wel duurder, maar daar heb je wat aan. Ik had ook veel gemak van een lange schoenlepel.

Het zijn prima weken geweest en ik heb er een goede tijd gehad, door alle activiteiten een goede conditie gehouden en na 5 weken al een hele piet! Alle vriendelijke mensen daar hebben goed gezorgd voor hun patiënt!

Til Palm (foto: Selfie van Til Palm)

til-palm

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Orthopaedie - Arthroscopie knie "Efficiënt en professioneel" (Bob Vermeer) Endocenter en St. Elisabethkrankenhaus Damme