Orthopaedie Heupprothese St. Elisabethkrankenhaus Damme - Mediclin Hedon Klinik Lingen

Uitgebreid verslag van mevr. Inge Bracher uit Westzaan (najaar 2011).

Omdat in Nederland de wachttijden voor opname / operatie in een ziekenhuis zo lang zijn, bracht mijn verzekeraar “De Amersfoortse”, mevr. Marijke van den Berg,  mij in september in contact met het Zorgloket Duitsland. Mevr. Ans van Haperen heeft mij de mogelijkheden in Duitsland uitgelegd en vooral ook de voor- en nadelen van de verschillende optie’s. Ik heb toen gekozen voor een heupoperatie in Duitsland in Damme en revalidatie in Lingen. Mevr. van Haperen heeft mij zeer professioneel en klantvriendelijk te woord gestaan, zij heeft alles razendsnel en voortreffelijk voor mij geregeld  en er voor gezorgd dat ik binnen één week aan dit avontuur kon beginnen. Ik hoefde alleen nog zelf mijn koffer te pakken. Ik sta er nog steeds versteld van dat werkelijk alle afspraken nagekomen zijn.

Mevr. Van Haperen, mijn bewondering en mijn hartelijke dank hiervoor!  De combinatie ‘operatie in Damme en revalidatie in Lingen’  kan ik alleen maar aanbevelen. Voor mij als alleenstaande zonder familie in de nabijheid was vooral ook fantastisch, dat ik vanuit Enschede naar Damme gereden werd en na de operatie van Damme naar Lingen. Dit is een geweldige en zeer aantrekkelijke service.
EndoCenter Damme en Krankenhaus St. Elisabeth: een schot in de roos

De Nederlandse orthopedisch chirurg Dr. Tom Berg (chef-arts van het EndoCenter Damme), een  – mijns inziens – zeer kundige en toegewijde specialist, heeft direct na aankomst de nodige onderzoekingen gestart en mij 2 dagen later geopereerd. De operatie verliep zonder complicaties. Later in het revalidatiecentrum werd aan mij door diverse verpleegsters gevraagd wie mij geopereerd had; zij vonden dat de wond er heel goed uitzag en op een plek zit dat zij door het broekje verdekt blijft (een mens blijft nu eenmaal ijdel!). Dr. Berg kwam dagelijks 2x langs, nam zich de tijd voor zijn patiënten, en  hij had altijd een luisterend oor. Ik had direct vertrouwen in hem en voelde mij bij hem in goede handen.

Na de operatie in het Krankenhaus St. Elisabeth  verbleef ik daar  ruim een week in een 2-persoons kamer. Het is een kleinschalig ziekenhuis met ca. 270 bedden, en de verpleging is er professioneel, liefdevol en uitstekend. Er zijn veel jonge mensen in opleiding die er hun best doen om de patiënten zich goed te laten voelen. En er is direct met de revalidatie begonnen.  Het ziekenhuis heeft een eigen keuken, wat in deze tijd heel bijzonder is. De maaltijden zijn er dan ook uitstekend; je kunt dagelijks de keuze voor de volgende dag maken. Alles vers toebereid, en elke dag ‘s middags gebak of een koekje bij de koffie!

MediClin Hedon Klinik, Lingen

Na 3 weken intensieve behandeling in deze revalidatiekliniek kan ik mij nu heel goed zelf thuis redden. Dit was ook mijn doel, en ik heb werkelijk iedere therapie die ik kon krijgen aangepakt. Het meest had ik  – volgens mijn inzicht -  baat bij de Krankengymnastik, de Lymphdrainage en de ‘Ultraschall’ (ultrasone trillingen). Maar ik was ook enthousiast op de fiets en bij het krachttraining, en ik hield van de kwarkwikkel waarbij het hele been met kwark werd ingepakt. Echt lekker en weldadig. Daarnaast was er ook een bewegingsbad, stoeltraining en een ‘Motorschiene’ waarin je aangetaste been automatisch bewogen werd.

Het therapieplan werd door een arts wekelijks vastgelegd, en het werd enkele keren per week ook weer veranderd.  Als er voor mij belangrijke behandelingen ineens weg waren, heb ik er expliciet om gevraagd, en meestal kwam het dan ook goed.

Therapieën in Lingen zijn zeer goed

Ik heb zelf ondervonden dat de therapieën in de Hedon Klinik zeer goed zijn. De therapeuten luisteren goed naar je en zetten zich in voor een goede behandeling. Ze geven je daarnaast veel tips om de genezing te bevorderen. Ik heb van mensen uit de omgeving begrepen dat de Hedon Klinik de naam heeft dat de therapieën zeer goed zijn.

Ook zeer goed en vriendelijk is het verplegend personeel. Alle lof en mijn dank ook voor deze groep. Wel hoorde ik dat er diverse buitenlandse artsen zijn die blijkbaar weinig van de Duitse taal afweten. Ik heb er zelf geen last van gehad. Bijzonder aardig vond ik de chef-arts Dr. Asche, die 2 x de visite leidde.

Ik had voor mij alleen een heel mooie en grote kamer met 2 bedden (voor als er een partner ondersteuning wil geven tijdens de revalidatie of een keer wil overblijven), en daarbij een grote badkamer met douche, wastafel en WC. Het beddengoed werd elke week gewisseld, de badhanddoeken naar wens elke dag, en alles werd goed schoongehouden. Dit kan niet beter.

De keuken was naar mijn smaak redelijk. Er waren dagen bij dat de maaltijd echt goed smaakte, maar ook dagen dat ik haast niets kon eten. Misschien ben ik verwend. Wel fijn vond ik dat er ’s middags en ’s avonds altijd nog diverse salades aangeboden werden. De bediening was over het algemeen heel vriendelijk. Wat mij stoorde was, dat er vaak al 3 kwartier voor einde van de etenstijd begonnen werd met b.v. het fruit al af te ruimen.

Ik zou wensen dat in de aanwezige kiosk wat meer toiletartikelen te koop zouden zijn. De hoofdmoot in het assortiment is snoepgoed en zoutjes. Helaas. Wel is er dagelijks een aantrekkelijk assortiment aan taarten (ik heb er weinig gebruik van gemaakt). Er worden kaarten van de Hedon Klinik verkocht, maar postzegels voor het buitenland waren er niet toen ik die wilde kopen. Ik vind het jammer dat de kiosk op werkdagen al om 20.00 sluit en op zaterdag en zondag reeds om 19.00 uur. Als je ’s avonds met medebewoners gezellig bijeen komt, kun je alleen maar nog water drinken dat je gratis en ongelimiteerd op de afdeling aangeboden krijgt. Wel zo gezond natuurlijk!

Bij de Hedon Klinik is een prachtig aangelegd park waar je heel mooi kunt wandelen. Verder kun je meestal helemaal niets doen want de plaats Lingen is te ver weg als je niet goed ter been bent. Je kunt 2x per week met een busje naar de stad en na 1,5 of 2 uur weer terug, maar ik had altijd op dat tijdstip een therapie. Eens per maand is er op zaterdag een gratis rondrit door Lingen en omgeving met een gids. Dit vond ik heel erg leuk.

3 x per week is er een lezing met thema’s uit de gezondheidszorg. Soms interessant, maar erg veel. Iedere week is er een knutselavond waar je sieraden kunt leren maken. Ik heb hier niet aan deel genomen. Wel heb ik altijd gebruik gemaakt van de spellenavond 2x per week en heb hier veel lol aan beleeft. We hebben met z’n 5-en ook op andere avonden gezellig gekaart. De drie weken waren dus zo om.

Het enige echte minpunt vond ik de vaste telefoonaansluiting. Alle inkomende en uitgaande gesprekken worden over een ‘Betreiberfirma’ geleid, wat in facto betekent dat ik voor uitgaande gesprekken 19 cent per minuut moet betalen en inkomende gesprekken 14 cent per minuut kosten. Ik vind het echt treurig omdat er veel arme zieke mensen erbij zijn die zich dat niet kunnen veroorloven, en asociaal dat hieraan extra verdiend moet worden. Buitenlandse gesprekken lopen overigens via de centrale. Hoe de kosten  hiervoor zijn, weet ik niet.

Aanvulling van Zorgloket Duitsland: de combinatie Damme-Lingen is mogelijk voor verzekerden van ONVZ, VVAA, PNO, ASR / De Amersfoortse, ENO / de Salland. Wij regelen de toestemmingsprocedure voor de revalidatie voor u omdat er nog geen contract is voor de MediClin Hedon Klinik Lingen.

Zorgloket Duitsland maakt sinds medio 2011 gebruik van de MediClin Hedon Klinik. Eind 2011 heeft een evaluatie plaatsgevonden en zijn alle hierboven beschreven aandachtspunten besproken met de directie. Dit heeft geleid tot een speciaal luxe pakket voor Nederlandse patiënten om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. 

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Orthopaedie - Arthroscopie schouder Een dankbare patiënt (Mevr. Verwoerd, Zwolle) Helios Klinikum Krefeld