Orthopaedie Heupprothese Helios Krefeld en Bad Berleburg

Verslag heupoperatie  (23 november - 21 december 2015) door Jolande Meijboom, Huissen.


Ik ben een fervent wandelaar. In de herfstvakantie 2014 merkte ik dat ik pijn kreeg in mijn linkerlies. Mijn eerste gedachte was een spier- of peesontsteking. Het werd zo erg dat elke stap mij pijn deed en het wandelen uiteindelijk niet meer ging. Daarom ging ik na de vakantie direct naar de huisarts die mij onderzocht en suggereerde dat het misschien ook artrose kon zijn en dat ik foto’s kon laten maken als de pijn niet verdween. De pijn bleef in meer of mindere mate en in december bleek uit foto’s dat er inderdaad sprake was van artrose.
De pijn werd erger na een val van de vliering in het voorjaar en zomer 2015 werd het bijna ondraaglijk, zowel overdag als ’s nachts. Na de zomervakantie bezocht ik een orthopeed in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en bleek een operatie noodzakelijk. Het vooruitzicht dat ik een paar dagen na de operatie al naar huis zou worden gestuurd trok mij niet bepaald aan. Daarom vroeg ik mijn zorgverzekeraar of er ook revalidatiemogelijkheden waren en die waren er! In Duitsland en in Spanje.

Ik koos voor Duitsland en via Zorgloket Duitsland maakte ik een afspraak met dr. Grünhage in Krefeld.  Deze nam alle tijd om al mijn vragen te beantwoorden en we spraken af dat ik op 23 november opgenomen zou worden. De opnamedag was heel relaxed, mede dankzij de uitstekende begeleiding van de Nederlands sprekende Ingrid Bodde. Ik keek mijn ogen uit!
Een prachtig ruime 1-persoonskamer met tv, gratis wifi, eigen badkamer, met drankjes gevulde koelkast en op de gang een comfortabele zitgelegenheid met gratis koffie en thee. Het voelde als een luxe hotel! De verpleegkundigen en de voedingsassistentes waren zeer vriendelijk, alleen de afdelingsarts was wat stug.

Voor Bad Berleburg gekozen i.p.v. Duisburg

De volgende dag werd ik geopereerd. Dat overviel me een beetje, omdat dit niet volgens zeggen ’s middags plaatsvond, maar ’s morgens om 9 uur! Voordeel was dat ik geen tijd had om me zenuwachtig te maken. De rest van die dag heb ik als een soort droom ervaren. Ik kon mijn been na de operatie nauwelijks bewegen en kreeg van dr Grünghage te horen dat ik de heup de eerste 6 weken maar voor 20 kg mocht belasten.  Maar de verzorging was prima en de 2e dag kwam fysiotherapeut Jan me al halen om  het lopen met krukken te oefenen. Hij en de drainagetherapeute kwamen elke dag en na een week mocht ik per busje naar Bad Berleburg om daar 3 weken te revalideren. Ik had voor Bad Berleburg gekozen en niet voor Duisburg omdat de omgeving me meer aansprak en omdat deze kliniek ook was voorzien van zwembaden en een sauna. Nadeel is wel dat je door de grote afstand minder bezoek kan verwachten.

meijboom_zwembad

De reis was best lang omdat er ook nog andere patiënten opgehaald en afgezet moesten worden. Daarom kwam ik net te laat voor de lunch aan. Maar ik kreeg een bon waarmee ik in het cafetaria iets kon gaan eten. Ik werd vriendelijk ontvangen door een verpleegkundige die mij begeleidde naar mijn kamer. Ook hier een prachtige 1-persoonskamer met koelkast en tv (wel een oudje ;-)) en een eigen badkamer. Maar geen wifi op de kamer, geen gratis koffie en thee meer en geen eten op de kamer….  Dat viel me wel een beetje tegen. Maar in het cafetaria (waar ik elke dag van een cappuccino, meestal met heerlijke taart genoot!) was wel wifi. De partner van een Nederlandse patiënt kocht een waterkoker voor mij én ik kreeg een rolstoel te leen om 3 x per dag de afstand (door de lange gangen) naar de eetzaal te overbruggen.
Verder kreeg ik die dag een uitgebreid onderzoek van dr. Grünther en een uitleg van een verpleegkundige m.b.t. de medicijnen, de trombosesok en de dagelijkse tromboseprik. 
In de eetzaal kreeg ik een vaste plek aan tafel 10 en had ik het geluk naast een zeer aardige man te zitten die mij steeds hielp om mijn bord eten (salade- en broodbuffet) op tafel te krijgen. Hoewel er maar één Nederlands echtpaar was en ik later zelfs de enige Nederlandse was, heb ik me nooit alleen gevoeld. Integendeel, het Duits ging mij gemakkelijk af, zowel patiënten als therapeuten waren bijzonder vriendelijk en er was ook altijd ruimte voor humor!

Erg naar mijn zin gehad

Elke middag vanaf 4 uur kon ik uit mijn postvak het behandelplan ophalen voor de volgende dag.

meijboom_therapieboek

Een vol en intensief programma: een uur sportzaal, lymfedrainage, Motorschiene, fysiotherapie, magneetveldtherapie, Hydro jet, “krukgymnastiek” of zwemtherapie (vanaf de 2e week), Ausdauer (hometrainer), enz. Tussendoor was er vaak nog wel wat tijd om even koffie of thee te drinken en / of even te rusten op mijn kamer. In het weekend lag de therapie stil maar kon je wel gebruik maken van het zwembad en kon je eventueel iets afspreken met andere patiënten om iets te ondernemen.

meijboom_loopbandmeijboom_training_1

meijboom_training_2

Het stadje ligt op “loopafstand” maar wel een stuk lager dan de kliniek! Wel iets om rekening mee te houden als je nog niet zo goed kunt lopen. Doordeweeks kon je wat dat betreft elke dag om half 4 gebruik maken van een gratis taxi die je om 5 uur vanaf het station weer terugbracht naar de kliniek.  Net tijd genoeg om even een boodschap te doen en/of ergens koffie te drinken. In het weekend deed ik ook mijn wasje. De waskamer was voorzien van 2 wasmachines, een droger en droogrekken. Een was kostte 2 euro incl. wasmiddel / wasverzachter.

Ik heb het erg naar mijn zin gehad in Duitsland, zowel in het ziekenhuis als in de Reha (zoals de Duitsers dat zeggen). Ik ben ontzettend blij dat ik deze beslissing heb genomen. Hoewel ik de eerste anderhalve week best veel pijn had en snel moe was (veel geslapen!) was ik een zeer gemotiveerde en dankbare patiënt. Ik begrijp niet dat de Duitse en de Nederlandse revalidatiemogelijkheden zo verschillend zijn. Voor mij als alleenstaande vrouw was het zeer prettig om vier weken lang geen zorgen te hebben over eten, huishouden en schoonmaak en me helemaal te kunnen richten op revalidatie en herstel onder professionele begeleiding!

Huissen, Jolande Meijboom

meijboom_bb_1

Bezoek aan kasteel Wittgenstein in Bad Berleburg en natuurlijk de Weihnachtsmarkt

meijboom_bb_2meijboom_bb_3

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Voetorthopaedie - Achillespeesoperatie "Erg behulpzaam" (Sylvia Gerads, Kerkrade) Helios Klinikum Krefeld