Urologie Blaaskanker Neoblaas Helios Klinikum Krefeld

Het voorgaande jaar hebben wij (een echtpaar uit Almere) een traject doorlopen dat gangbaar is voor de behandeling van blaaskanker. Alle opties van operaties waarbij de tumor (heel agressief) werd verwijderd en weer terugkwam, tot blaasspoelingen en de laatste (dat was eind augustus 2009) een operatie waarbij een deel van de blaas en de tumor  verwijderd zou worden, een soort van buisjes geplaatst gericht op de blaas en dan na een aantal dagen overgebracht worden naar het AMC in Amsterdam voor inwendige bestraling (Brachy therapie).

Helaas toen de uroloog samen met de radiotherapeut de buik en de blaas hadden geopend bleek de tumor in korte tijd zo hard te  zijn gegroeid dat het onmogelijk was om de behandeling voort te zetten ( blaas en buikholte weer gesloten).  De volgende dag werd ons verteld dat het noodzakelijk zou zijn om de volledige blaas te verwijderen, maar ……… wachttijd bij het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis dermate lang (ongeveer 2 maanden), dat de uroloog zelf al aangaf dat hij ons zou steunen bij een eventuele andere optie.

Op vrijdagmiddag heb ik de zorgverzekeraar van mijn man gebeld, op dinsdagochtend 10.30 uur wisten wij dat hij naar Krefeld zou gaan, die maandagochtend daarop is mijn man opgenomen in Krefeld op donderdag (dezelfde dag dat wij voor het eerst terecht konden bij het AvL) werd hij geopereerd.  

Helaas, van de 20 verwijderde lymfklieren was er één toch aangetast. (Wat als  wij nog langer hadden moeten wachten op behandeling!!!!!!).
De zware operatie is verlopen zonder verdere complicaties en heeft hem zelfs een nieuwe blaas , gemaakt van een stuk darm opgeleverd. Na 2  ½ week mocht ik hem weer mee naar huis nemen.

Hier in het Flevoziekenhuis in Almere wordt volgende maand gestart met preventieve chemotherapie, op advies van het ziekenhuis in Krefeld, wat voor Nederland ongebruikelijk is, omdat preventief nooit gegeven wordt bij blaaskanker. Deze preventieve chemotherapie heet/is een adjuvante chemotherapie die gegeven wordt  in Duitsland na een operatie  zoals  mijn man die heeft ondergaan.

Het Nederlandse dossier werd snel doorgestuurd

Buiten de super opvang van het Zorgloket Duitsland, dat in zo korte tijd alle benodigde formulieren, plaatsing, het aanhoren van mijn grote zorgen en angsten, maar  ook de begeleiding van Rianne in Klinikum Krefeld,  behandelende artsen en verplegend personeel in Duitsland, moeten wij ook eerlijk zijn dat alle afdelingen in Nederland,  waar mijn man ooit is behandeld heel snel gereageerd hebben met het doorsturen van gegevens naar het Zorgloket Duitsland.

Samengevat, doordat in een stad als Almere in het ziekenhuis maar 2 urologen ( beiden overigens prima artsen) werken op bijna 200.000 zielen, er rekening gehouden moet worden met vakanties, zon- en feestdagen, beschikbaarheid van operatiekamers ,onderbezetting personeel, wat er voor zorgt dat de planning bij  behandeling te veel tijd  in beslag neemt. Het AvL blijkbaar met dezelfde problemen kampt (te weinig specialisten etc.), waardoor de wachttijd zo lang oploopt dat het voor sommige patiënten penibel wordt of nog erger.

Ik ben heel blij dat mijn man geopereerd is in Duitsland, maar op de dag van zijn operatie, toen ik alleen rondliep in een vreemde stad heb ik mij heel erg in de steek gelaten gevoeld door mijn eigen regering die de gezondheidszorg zo uitgeknepen heeft dat wij moesten uitwijken. Dan staan in één keer vriendinnen  voor je neus, die je op zo’n dag niet alleen willen laten, wat als je dat niet hebt??? Wij hebben weliswaar een oude maar zeer goede auto, waar ik iedere dag mee op en neer reed naar Duitsland (430 km) en ik heb ook noodgedwongen een aantal dagen doorgebracht in een hotel. Financieel een behoorlijke tik, maar wij konden dat doen, wat als je dat niet hebt??? Mijn man is ook in Duitsland door heel veel vrienden bezocht, wat als je dat niet hebt?????

Het is fantastisch dat het zo is geregeld door het Zorgloket Duitsland en wij zijn ook zeer dankbaar, maar het zou een vrije keus hebben moeten zijn en geen noodzaak,

Een gezonde groet voor iedereen, mevr. M. B.-C. uit Almere

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Orthopaedie - AMIS "Voorkeur voor AMIS methode" (Monique Wolfs, Maastricht) Helios Klinikum Krefeld en Bad Berleburg