Orthopaedie Nekhernia Helios Klinikum Krefeld

Begin 2014.
Ik heb geprobeerd mijn gevoel op papier te zetten, ik weet niet of dit genoeg is om mijn dankbaarheid uit te drukken…

Al meerdere malen ben ik te gast geweest in het Helios Ziekenhuis in Krefeld. De eerste paar keer op de afdeling Orthopedie, daarna meerdere malen in de pijnkliniek. Het begon zo:

In 2008 ging ik voor een second opinion naar Krefeld. In Nederland had in al te horen gekregen dat ze niets konden vinden. Nieuwe afspraken voor het maken van een MRI zou toch wel enkele maanden in beslag nemen, een eerste afspraak, dan 10 weken later een MRI maken en dan weer 12 weken later het gesprek met de neuroloog om de uitslag te bespreken. En dat terwijl ik niet wist waar ik het zoeken moest van de pijn in mijn arm. Geen gewoon pijntje, maar misselijkmakende pijn. Natuurlijk zei ik direct ja toen ik het Zorgloket belde en daar te horen kreeg dat ik volgende week kon komen, echter moest ik dan wel naar Krefeld. Na een beetje geaarzeld te hebben toch de knoop doorgehakt en wat ben ik blij dat ik die stap heb gemaakt.

Ik kwam via het Zorgloket Duitsland terecht in het spreekuur van Prof. Kraft. Er zouden een paar onderzoeken volgen en er zou een MRI gemaakt worden, iets wat ze in Nederland nog niet hadden gedaan. De uitslag van de MRI was schokkend. Een hernia die zo erg was dat mijn ruggenmerg bijna totaal was onderbroken, het advies was opereren. Denk er even rustig over na. Zodra je de beslissing hebt genomen, kan je binnen 2 weken terecht. En dat heb ik gedaan.

Na de eerst operatie ging het geweldig, totdat de volgende hernia zich aankondigde. Ook hier volgde een operatie, alleen was de pijn niet helemaal weg. Na de volgende controle bleek dat mijn wervels een soort uitstulpingen vormde naar binnen toe en dit veroorzaakte pijn. Een derde operatie zou volgen, het proberen weg te halen van de uitstulpingen. De avond voor de operatie kwam de professor binnen en vertelde dat de operatie er iets anders zou komen uit te zien. In plaats van de uitstulpingen te verwijderen zou mijn wervel eruit worden gehaald en een grote prothese worden geplaatst. (2014: opmerking van de webmaster: tegenwoordig valt deze ingreep niet meer onder de verzekerde zorg. In plaats daarvan wordt meestal een cage geplaatst hetgeen wel vergoed wordt). Ook deze operatie verliep zeer goed.

Helaas bleef de pijn dit keer en ik werd voor een consult naar dr. Fuhrmeister (pijnbestrijding) gestuurd. Ik kreeg helaas slecht nieuws. Verdenking van CRPS: een verstoring van het vegetatieve zenuwstelsel welke gepaard gaat met vreselijke pijnen. Een ziekte die iedereen overal kan treffen. Je kunt het zelfs krijgen als je alleen maar je teen stoot. Domme pech, iets anders kan ik er niet van maken. Ik ging ter behandeling naar de pijnkliniek van het Helios.

Pijnkliniek: een geweldige afdeling

Wat een geweldige afdeling is dat. Een heel team van artsen, fysiotherapeuten en psychotherapeuten staat daar klaar om jou te helpen. Geen vraag was te veel, geen verzoek te gek. De mensen van de pijnkliniek zijn net als de afdeling Orthopedie van onschatbare waarde. Ik ben nu net voor de derde keer in de pijnkliniek geweest. De CRPS gaat inmiddels als een sluipmoordenaar verder naar mijn linkerarm en beide benen.

In enkele weken volgt een nieuwe opname waarin ik een neurostimulator krijg, mijn kans op hopelijk minder pijn. Helaas is deze ziekte nog erg onbekend bij velen. Veel mensen laten kun koppie hangen en verdagen in een depressie. Ik heb door alle lieve en goede zorgen van de pijnkliniek leren omgaan met deze ziekte en geleerd dat ik de ziekte heb en niet ben. Er zijn nog zoveel mooie dingen om van te genieten en nog veel te veel lieve mensen om van te houden.

Ik weet dat zonder alle goede zorgen van de artsen en het verplegend personeel van het Helios ziekenhuis in Krefeld mijn leven er heel anders zou uit hebben gezien. Ver van huis (300km) en niet even 1-2-3 een bezoekje van familie en vrienden voelde ik mij toch nooit alleen.

Dankzij Dr. Kraft, Dr. Besser, dr. Fuhrmeister, dr. Buntrock, dr. Dworzanski, dr. Wille, Monika, Birgitta, Ingrid, Ans, Jeroen en Bregje en alle anderen voelde ik mij geborgen. Allemaal nemen ze de moeite om de kijken naar de persoon achter de patiënt, je bent hier geen nummer. Niet alleen nemen ze alle tijd om de dingen met je door te spreken, uit te leggen, maar ook de transparantie, de korte lijnen en de efficiëntie maken het Helios ziekenhuis Krefeld een uniek iets. Een plek waar ik belangrijk ben en serieus genomen word. Een stukje paradijs in de medische wereld.

Ik woon niet naast de deur van het Helios ziekenhuis in Krefeld en ook kan ik niet meer werken, anders zou ik graag nieuwe patiënten willen begeleiden en informeren over de wereld die Helios heet. Een warm bad voor iedereen. Ik dank jullie voor alles wat jullie de afgelopen 6 jaar voor mij hebben gedaan, in woorden bijna niet samen te vatten: Chapeau!

Mei 2014:
De afgelopen operaties (plaatsen van de neurostimulator) lijken een succes te worden, ik ben zo blij! Mocht er ooit iemand informatie willen over de behandelingen of CRPS, dan mag mijn nummer bij het Zorgloket Duitsland worden opgevraagd.
Ik weet hoe fijn het was geweest om met iemand te kunnen praten over de op hande staande operaties of behandelingen..


Elly Salman - Gommers
Noordwijkerhout

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Orthopaedie - Spondylodese "Weer gelukkig zonder pijn!" (Mevr. Doldersum) Helios Klinikum Krefeld