Orthopaedie Heupprothese Helios Krefeld en Duisburg

In augustus 2015 had ik mijn afspraak in de “Helios-Klinik” in Krefeld. Ik werd ontvangen door een Nederlands sprekende mevrouw, die me ook tijdens het gesprek / diagnose met Dr. Hachenberg begeleidde (op zich voor mij niet direct nodig, omdat ik vloeiend Duits versta en spreek). Er werd een aktuele röntgenfoto van mijn heup gemaakt en Dr. Hachenberg kwam al snel met de conclusie, dat mijn rechter heup versleten en dringend aan vervanging toe was. Daar was ik natuurlijk al op voorbereid.
Omdat mijn vrouw en ik in september nog een vacantie hadden gepland, werd de opname / operatie vastgelegd op 14/15 oktober. Ik kon zelf kiezen waar ik aansluitend wilde revalideren; in Bad Berleburg in het Sauerland of in Duisburg. Vanwege de ligging t.o.v. onze woonplaats koos ik voor Duisburg.
Begin oktober kreeg ik vanuit Krefeld een telefoontje, dat de operatie verplaatst moest worden naar eind oktober.
Uiteindelijk is (door miscommunicatie i.v.m. maximaal toegestane  INR-waarde) de opname c.q. operatie pas op 12/13 november onder volledige narcose uitgevoerd door Dr. Grünhage, een geweldig vriendelijke en ervaren orthopeed.

Op weg naar de revalidatie

Na 6 dagen in de “Privat-Klinik” in Krefeld uitermate zorgzaam te zijn verpleegd, werd ik op donderdag 19 november door een vriendelijke, behulpzame taxichauffeur naar de “Helios-Rhein Rehaklinik” in Duisburg vervoerd, een ritje van nog geen 20 minuten, georganiseerd door de “Reha-Klinik” zelf.
 
Ik werd met bagage en al door de taxichauffeur keurig naar mijn kamer op de 4-de etage gebracht. Een grote 1-persoonskamer, met vanuit het bed een prachtig, vrij uitzicht op de Rijn.

dhr-verhaagh-duisburg-2


Er stond ook een grote bank / slaapbank in waar 1 gast kon overnachten. Mijn vrouw heeft hiervan verschillende keren gebruik gemaakt, tegen betaling van € 25 / dag incl. volpension, beddengoed en handdoeken. Wij vonden dat allebei heel gezellig. De kamer was tevens voorzien van gratis LCD-TV, koelkast en WiFi.
‘s Middags was er voor de nieuwkomers (4 op die dag) een bijeenkomst georganiseerd, waar het reilen en zeilen van de “Klinik” uit de doeken werd gedaan. Aansluitend werden we rondgeleid door de voor ons interessante afdelingen c.q. ruimtes. Diezelfde dag kwam ook nog de dienstdoende arts ter kennismaking op mijn kamer.
‘s Avonds lag er voor ieder persoonlijk een DIN A4 formulier, waar de precieze indeling en aanwendingen met tijdstippen voor de volgende dag op stonden.
Die volgende dag werd begonnen met de revalidatie.
 
Een voorbeeld van zo’n dagindeling:
 
07:15 - 08:30h    Frühstücksbüfett
08:30 - 09:15h    Hockergymnastik mit Regeneration
09:20 - 09:40h    Abschlussbefund Krankengymnastik
10:00 – 11:00h    Vortrag durch Therapeut oder Arzt
11:00 – 11:30h    Motorschiene
11:35 – 11:55h    Lymat
12:30 – 13:00h    Medizinische Trainingstherapie
13:00 – 13:45h    Mittagessen
14:00 – 14:30h    Mobilisation Hüfte (specifiek voor heuppatiënten)
14:30 – 15:00h    Gehparcours in Strassenkleidung (buiten wandelen in grint, met opstapjes, op kleine klinkertjes, de Rijndijk via trap oplopen, etc.; alles o.l.v. therapeut)
15:00 – 16:00h    Medizinische Trainingstherapie
17:00 – 18:00h    Abendbrot
 
Dit alles onder leiding van een team van ca. 10 zeer ervaren therapeuten en 1 arts.

Zeer tevreden

Ik voelde dat ik elke dag goed vooruit ging en dat de intensieve therapieën zoden aan de dijk zetten. Ook de goede verzorging / begeleiding van de artsen en van het verplegend personeel heb ik als zeer positief ervaren. Ik kreeg zelfs op zaterdag nog bezoek van de dienstdoende arts. En Dr. Hachenberg, de Chefarts Orthopaedie van de Reha-Klinik, is me verschillende keren komen opzoeken, zelfs een keer op zondag.
Na 3 weken intensieve therapie ben ik op woensdagavond 9 november, na het dagelijkse programma te hebben afgewerkt, al redelijk mobiel ontslagen uit de Reha-Kliniek Duisburg.
Dit na nog een afsluitend gesprek met de dienstdoende arts en met een therapeut. Voor mijn Nederlandse huisarts heb ik de ontslagpapieren meegekregen.
Overigens, tijdens mijn verblijf waren er nog 4 enthousiaste Nederlanders op diezelfde afdeling aan het revalideren na een knie/heupoperatie .
 
Al met al, een traject van in totaal ongeveer 4 weken, waar ik met grote tevredenheid op terug kijk en ik ben blij dat ik hiervoor gekozen heb!!
 
Wiel Verhaagh
 
 

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Neurochirurgie - Kanaalstenose "Deze neurochirurg kan ik iedereen aanraden" (Kitty Marinus-van der Poel) Helios Klinikum Krefeld - Hüls