Orthopaedie Neurochirurgie Spondylodese Endocenter en St.Elisabethziekenhuis Damme

Leeuwarden 18 november 2012

Versmalde tussenwervelschijf  - spondylodese
Ik had al een niet helemaal pijnvrije rug, maar vanaf zo’n 4 jaar geleden stak het steeds heftiger de kop op…last van m’n rug…onderin…met veel, heel veel uitstraling naar mn linkerbeen…pieuw…en dat bouwde zich steeds meer op…qua pijn dan. Via fysiotherapeuten in alle vormen, maten en soorten en pijnstillers tot morfine aan toe (wat ook niet meer hielp) was het bericht van m’n huisarts in juli 2010. “Maak een afspraak in het ziekenhuis voor pijnbestrijding”. Ik bellen en kon half september terecht voor mijn eerste afspraak. Heel zuur zo’n bericht, want ik moest nog door een zomervakantie heen, maar goed…je doet wat.
Naar aanleiding van een verhaal van een vriend van een collega (overigens met een heel ander probleem) heb ik contact gezocht met zorgloket Duitsland…nee heb je…en deze pijn was ook niet best.
In no time had ik een afspraak van een volle week opname in augustus datzelfde jaar. Een dik compliment aan Ans en Jeroen voor de prettige en kundige begeleiding. Dus ik had meteen al veel tijdwinst. Inmiddels was wel duidelijk dat een versmalde tussenwervelschijf de oorzaak van alle ellende was. Door die versmalling kwamen er zenuwen in de knel en die zorgden weer voor veel pijn. In die week heb ik alle vormen van pijnbestrijding gehad die je maar kan bedenken. Van warme pakkingen, warmtebaden, fysiotherapie, oefeningen in een warm zwembad tot meerdere injecties met pijnbestrijders en ook een injectie met een middel dat de zenuwen probeert te bevriezen. Helaas…niets mocht baten. Mijn chirurg Dr. Tom Berg (nederlands sprekend) in de Damme kliniek (een gedreven chirurg met een geweldig verplegend team in een superkliniek) gaf de boodschap mee…ga naar huis en als er na 4 weken geen enkele verbetering is, dan gaan we opereren. Dit mede omdat injecties soms pas later hun werk gaan doen. Ook dat gebeurde niet.

Expert in spondylodese operaties

Om een lang verhaal korter te maken. Ik ben op 17 november 2010 geopereerd in de St. Elisabeth kliniek in Damme door een neurochirurg / orthopaed uit Oldenburg, Dr. Razazi. Hij is expert op dit gebied en ik was de eerste die deze operatie onderging in de Damme kliniek. (als het goed is, zouden er meer volgen)
In de versmalde tussenwervelschijf is een kooi geplaatst zodat ie niet meer in kan zakken. De zenuwen zijn daardoor vrij komen te liggen. De wervel die erboven en de wervel die eronder zitten zijn met schroeven met elkaar verbonden en het geheel is nu gefixeerd. Als je de foto’ s ziet, dan geloof je bijna niet dat dat in je rug zit en dat iemand dat met zo’n precisie kan plaatsen. Direct na de operatie voelde ik al niet meer die uitstralingspijn, maar dan denk je nog dat het de narcose is. Nee dus…het ging steeds beter en minder pijn. Ik heb inclusief operatie 10 dagen in het ziekenhuis gelegen en kon toen weer naar huis.

Mijn leven is aangenamer en practisch pijnvrij

Ik ben nu bijna 2 jaar verder en mijn leven is zoveel aangenamer en praktisch pijnvrij. Zaak was wel om heeeeeeel rustig aan herstel te werken. Eens een rugpatiënt, altijd een rugpatiënt. De opbouw na de operatie nam een klein half jaar in beslag, maar wat was het de moeite waard. Ook daarna was het zaak om niet te zwaar te tillen (en nog niet) Een lichaam is na een dergelijke operatie of breuk pas na een jaar weer zo sterk als voor de operatie. Ik heb wel de mazzel gehad dat de zenuwen die al die tijd bekneld zijn geweest niet definitief beschadigd waren. Het is nooit gegarandeerd dat een dergelijke operatie 100% effect heeft.
Ik dank Dr. Tom Berg met zijn team in de Elisabeth kliniek en uiteraard hulde aan de opererende chirurg. WAT een kanjers allemaal en wat een super zorg. 
Als je de keus hebt, de juiste zorgverzekering en als je lichaam het aan kan, dan zou ik zeggen ALTIJD DOEN !!!

Met vriendelijke groet
Carin Seegers-Efde
Leeuwarden-Nederland

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Neurochirurgie - Hernia operatie "Snel van de pijn verlost" (Frits Muller) Mediaparkklinik Köln - Keulen