Spondylodese

Spondylodese is het vastzetten van twee of meer wervels aan elkaar. Deze operatie wordt toegepast bij de behandeling van het afschuiven van wervels, bij instabiele wervels en bij ingezakte tussenwervelschijven. Een spondylodese operatie wordt meestal laag in de rug uitgevoerd, maar een spondylodese van de nek komt ook voor.

Van oudsher werden botspanen uit het bekken gebruikt om tussen de wervels te zetten en deze zo te laten vastgroeien. Het nadeel is echter dat de kans dat de wervels toch niet vastgroeien, relatief groot is. Daarom zijn nieuwere technieken bedacht waarbij als extra versteviging schroeven en platen worden gebruikt aan de achterkant van de wervel. Tussen de wervels worden in plaats van botspanen zogenaamde cages gebruikt. Dit zijn holle kooitjes van metaal of koolstoffiber, waarin bot wordt gestopt om zo een sneller vastgroeien te bewerkstelligen. Het voordeel is ook dat de patiënt sneller kan gaan lopen omdat de cages direkt stevig verankerd zitten.

Soms wordt een spondylodese operatie uitgevoerd door middel van een speciale techniek: de TLIF: Transforaminal Lumbar Interbody Fusion.

Spondylodese-operaties wordt in het Helios Klinikum Krefeld in Duitsland uitgevoerd.

Meer informatie en patiëntervaringen.

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Urologie - HOLEP "Stroomversnelling" (Thei Neijnens) Helios Klinikum Krefeld