Opereren en revalideren St. Elisabethziekenhuis en Mediclin HedonKlinik

Met ingang van 1-1-2017 zal de revalidatieperiode maximaal 2 weken zijn, dit was eerder 3 weken.

Eind 2011 heeft Zorgloket Duitsland het combinatieprogramma ‘Opereren en Revalideren’ voor knieoperaties (protheses) en heupoperaties (protheses) georganiseerd in het  St. Elisabeth ziekenhuis Damme en de Mediclin Hedon Klinik Lingen. Hier kunt u informatie vinden over de andere combinaties. 

Aanmelding kan via Zorgloket Duitsland: 077 477 1970 of via de contactpagina.

Het eerste consult vindt plaats in het Endocenter Damme, bij dr. Berg, een Nederlands sprekende orthopaed, tevens hoofd van de orthopaedie (of orthopedie) in het ziekenhuis. Dit is een gecertificeerd centrum (Endocert).  De knieoperatie of heupoperatie vindt plaats aan de overzijde in het St. Elisabeth ziekenhuis in Damme door dr. Berg, de revalidatie is in de revalidatiekliniek in Lingen.
Het operatietraject is contractueel geregeld voor verzekerden van ONVZ, VVAA en PNO, ASR en Ditzo. Het vervoer van Damme naar Lingen wordt tevens door Zorgloket Duitsland geregeld. Voor de revalidatie  vragen wij toestemming aan de verzekeraar. 

Patiëntervaringen
Hier vindt u het zeer uitgebreide verhaal met veel foto's van mevr. Verrij betreffende haar operatie en revalidatie. Hier vindt u de andere patiëntervaringen

De revalidatiekliniek
De revalidatiekliniek (Mediclin Hedon-Klinik) ligt circa 44 km Noord-Oostelijk van Oldenzaal en circa 53 km Zuid-Oostelijk van Emmen, hemelsbreed 30 km van de grens. De kliniek bevindt zich ongeveer 3 km. van het centrum van Lingen en ligt aan de rand van een 8 hectare groot park- en bosgebied, dat goed rolstoeltoegankelijk is.
Deze kliniek is sinds 1994 een gespecialiseerde revalidatiekliniek met 280 bedden voor orthopedische en neurologische patiënten die een revalidatie nodig hebben.

Het Team
In het revalidatieteam werken diverse disciplines samen aan uw revalidatie (o.a. specialisten, assistent-artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, sporttherapeuten, sociaal werkers, enz.)

Therapiedoelen
Doel van de orthopedische revalidatie is het herstel van de verstoorde functies van het steun- en bewegingsapparaat. Specifieke therapiedoelen zijn b.v. de verbetering van de gewrichtsfunctie en kracht,  verbetering van de loopafstand, pijnbestrijding en verbetering van het  prestatievermogen.

De gang van zaken
Nadat u zich heeft aangemeld bij het Zorgloket Duitsland (rechtstreeks of via uw zorgverzekeraar, afdeling Zorgbemiddeling), wordt natuurlijk allereerst de operatie zelf  georganiseerd. U wordt eerst ingeschreven door het Zorgloket Duitsland en wij maken voor u een afspraak voor uw consult bij de Nederlands sprekende orthopaed in het Endocenter in Damme. Dit eerste consult is meestal binnen 1 tot 2 weken na aanmelding. Als er nog geen foto’s zijn gemaakt dan worden deze tijdens dit consult gemaakt.
Het plaatsen van de knieprothese of heupprothese is meestal binnen 1 tot 2 weken na uw eerste consult. U wordt geopereerd in het St. Elisabeth ziekenhuis in Damme. Na de operatie wordt u, na ± 1 week (verschillend per persoon), overgebracht naar de revalidatiekliniek in Lingen.  U hoeft hier zelf niets voor te organiseren. Bij de opname in de revalidatiekliniek wordt u eerst door een arts onderzocht.  Aansluitend wordt er met u een behandelplan opgesteld.  Uw verblijf in de revalidatiekliniek duurt maximaal 14 dagen. Vanuit de revalidatiekliniek kunt u naar huis reizen op eigen gelegenheid. Houd er wel rekening mee dat u, als u met een auto terugrijdt naar huis, over iemand beschikt die u kan terugrijden.  Zelf rijden is nog niet aan te raden.

Faciliteiten revalidatie Mediclin Hedon Klinik Lingen (Prijzen januari 2013)
Foto’s: van b.v. de patiëntenkamer, badkamer, zwembad enz. (PDF bestand)
Kamer: als patiënt verblijft u in een ruime 1-persoonskamer met eigen badkamer en toilet. Er is standaard een logeerbed aanwezig voor het geval dat uw partner bij u wilt verblijven (42,50 euro per dag volpension). Als u samen met uw partner voor langere tijd een 2-persoons kamer wilt dan kost dit voor uw partner 49,50 euro per dag, voor u als patiënt uiteraard niet.
Internet: er is WLAN aanwezig. U kunt bij de receptie een 'ticket' kopen.
Krant: voor Nederlandse patiënten is een Nederlandse krant aanwezig (De Telegraaf).
Televisie: televisiekijken is gratis.
Radio: u ontvangt bij de opname gratis een wekkerradio en koptelefoon in bruikleen.
Wasmachine en wasdroger: deze zijn in de kliniek aanwezig, gebruik tegen betaling.
Cafetaria en koffie: u ontvangt van de kliniek een tegemoetkoming of bonnen zodat u in de cafetaria per dag 3 kopjes koffie extra kunt gebruiken (tussen de maaltijden). Het mineraalwater is op de afdelingen gratis verkrijgbaar. Op de 1e etage (tegenover de receptie) staat een frisdrankautomaat waar u met euro’s kunt betalen. De cafetaria is om 20.00 uur gesloten en op zaterdag en zondag om 19.00 uur.
Extra faciliteiten: de kliniek beschikt over een groot zwembad, een bewegingsbad, een sporthal, fitness- en oefenruimtes, sauna, televisieruimte, een bibliotheek, een kapel, een cafetaria, een restaurant, een kapsalon, pedicure en een aula.
Kiosk: de kiosk heeft een beperkt assortiment. Neem dus uw eigen doucheschuim, shampoo en tandpasta mee. 
Geldautomaat:
het is verstandig om wat cash geld mee te nemen. Er is bij de receptie een mogelijkheid om te pinnen maar sommige Nederlandse bankpassen worden bij deze automaat niet geaccepteerd.
Telefoneren: het is aan te raden een mobiele telefoon mee te nemen. Om goedkoop te bellen is een prepaid Duitse telefoon de beste oplossing.
Meenemen: vergeet niet om badslippers en zwemkleding mee te nemen evenals een ochtendjas.

Vrije tijd
Een paar maal per week wordt een bijeenkomst georganiseerd met thema’s over gezondheidszorg. Ook worden er knutsel- en spellenavonden georganiseerd waar u aan kunt deelnemen. In de kliniek kunt u hierover verder geïnformeerd worden.

Relevante websites
Endocenter Damme
St. Elisabeth ziekenhuis Damme
Revalidatiekliniek Mediclin Hedon

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Orthopaedie - Arthroscopie heup "Door snelle aanpak is erger voorkomen" (Rick) Helios Klinikum Krefeld