Neerplastiek met of zonder Cuffrepair

Het kan gebeuren dat de spieren en pezen tussen de schoudertop en het schoudergewrichtskapsel door gebrek aan ruimte ingeklemd raken (impingement). Daardoor ontstaat een irritatie van het kapsel met als gevolg dat het kapsel opzwelt en nog makkelijker klem komt te zitten.
Op den duur kan een scheur van het kapsel ontstaan (Cuffruptuur).

Een Neerplastiek is een operatie aan de schouder volgens Neer (orthopedisch chirurg). De operatie kan op twee manier worden uitgevoerd (arthroscopisch of open), deze keuze is afhankelijk van de voorkeur van de orthopaed. Wat betreft de operatietechniek hebben de open methode en de kijkoperatie (arthroscopisch) in ervaren handen vergelijkbare resultaten.

De ingreep
Via een kleine insteekopening wordt de arthroscoop in het gewricht gebracht of er wordt geopereerd via de open methode.
Eerst wordt het schoudergewricht aan de binnenzijde bekeken. De orthopedisch chirurg kan zo beoordelen of het gewrichtskapsel (Cuff) en de spieren rondom het schoudergewricht beschadigd zijn.
Als de Cuff niet beschadigd is dan zal de orthopedisch chirurg vervolgens de ontstoken slijmbeurs verwijderen. Hiermee wordt de ruimte tussen de cuff en het uitstekende bot van het schouderdak overzichtelijk.  Tot slot wordt met behulp van een frees een gedeelte van het bot van het schouderdak (acromion) afgehaald. De bewegingsruimte voor de spieren en pezen is nu vergroot, zodat zij niet meer bekneld raken.

Als er zich een scheur in de Cuff bevindt dan wordt deze gehecht. Als een pees is afgescheurd moet hiervoor een schroef in het bot worden aangebracht. Aan deze schroef bevinden zich hechtdraden waarmee de pees stevig aan het bot verankerd kan worden.

Meer informatie en patiëntervaringen

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Urologie - Prostaatvergroting goedaardig (BPH) "Prima afhandeling in Helios Klinikum Krefeld" (HvdH) Helios Klinikum Krefeld