Knieprothese

Deze knieoperatie betreft een orthopaedische (of orthopedische) ingreep. Een totale knieprothese is de vervanging van het kniegewricht door een volledig kunstgewricht.

Als u last heeft van een beschadigde of versleten knie, is lopen en lang staan vaak erg pijnlijk. Uw orthopedisch chirurg kan dan een knieprothese (een kunstknie) overwegen en adviseren. De ernst van de slijtage wordt vastgesteld door uitwendig onderzoek en röntgenfoto's. Ook kan de arts een kijkoperatie uitvoeren in de knie. Als het kniegewricht ernstig beschadigd is, kan er een kunstknie ingezet worden.

De totale knieprothese wordt het meeste gebruikt. Hierbij worden de versleten gewrichtsvlakken afgezaagd en ter hoogte van het bovenbeen vervangen door een metalen gedeelte en ter hoogte van het scheenbeen door een hard plastic gedeelte welke met een metalen steel in het scheenbeen wordt vastgezet. Het geheel noemt men een totale knieartroplastiek of totale knieprothese.

PSI

In het Helios Klinikum Krefeld en Krefeld - Hüls in Duitsland wordt ook gewerkt met de PSI methode. PSI staat voor ‘Personal Specific Instrumentation’, oftewel ‘Patiënt Specifiek Instrumentarium’. De instrumenten die worden gebruikt, zijn namelijk specifiek op maat gemaakt voor de te opereren patiënt. Het is dus geen ander soort knieprothese, maar de instrumenten die gebruikt worden zijn anders en zorgen daarmee voor maatwerk. Voor de operatie wordt met een MRI-scan een 3D-reconstructie gemaakt. Deze beelden worden naar de fabriek in Amerika gestuurd. In de fabriek wordt vervolgens niet de prothese op maat gemaakt, maar de zaagmallen. Deze op maat gemaakte zaagmallen worden tijdens de operatie gebruikt. Aan de hand hiervan plant de chirurg vooraf met een computerprogramma hoe de prothese optimaal geplaatst kan worden.

Een blije patiënt die een knieprothese heeft gekregen (met filmpje) in Helios Krefeld-Hüls.

Meer informatie en patiëntervaringen.

Artikel in het IZA-blad met een interview met mevr. Wil Warnars. Zij kreeg een knieprothese en maakte gebruik van de revalidatie in Bad Berleburg.

Woensdag 19 juni 2013:
Artikel 'Via Baarlo ins Krankenhaus' in Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad, Zorg zonder Grenzen, met interview van drs. Jeroen van Gastel, Zorgloket Duitsland, en dhr. Jan Verlijsdonk uit Reuver, een fanatieke golfer, die 2 nieuwe Duitse knieën kreeg (met foto).
Plaatsing op deze website is met toestemming van de Media Groep Limburg.

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Orthopaedie - Resurfacing "Ik ga zelfs weer skiën" (Max Mulders) Endocenter en St. Elisabethkrankenhaus Damme